top of page
Keresés

6 ok, amiért a Home Office jobb, mint az irodai munka

Az otthoni munkavégzés lehet a titka az egészségesebb életnek, a gazdasági stabilitásnak és általánosan a boldogságnak.


Ingyen kávé. Cukorka a recepción, amiből jól esik néha elemelni egyet-egyet bár a vendégeknek van kitéve. A vagy túl hideg vagy túl meleg légkondi, az időjárással együtt változó internetkapcsolat és a panaszáradat a szomszéd asztalnál ülő munkatársadtól, aki a héten harmadszor is túl soknak érezte a várakozási időt a reggeli dugóban. Aki dolgozott már irodában annak valószínűleg ismerősök lehetnek a fenti szituációk, talán túl ismerősök is. Nem rég megjelent kutatások kimutatták, hogy az átlag dolgozó 1,300 extra kalóriát fogyaszt el az irodában főleg cukor és kalóriagazdag nasik formájában.

Ha belegondolunk, akkor egész gyorsan értelmet nyer ez a megállapítás. Amikor az irodában dolgozol, akkor nincs sok kontrollod a környezeted körül, beleértve azt is, hogy milyen ételekhez van hozzáférésed. Tehát sokkal valószínűbb, hogy bármit megeszel, ami elérhető. A munkatársak születésnapi tortái, a külföldről hozott ajándék édességek vagy a közösbe bedobott csokoládé halmok. Mi a megoldás arra, hogy egészségesebbet és kevesebbet nassolj? A legkézenfekvőbb, ha nem jársz be az irodába. (komolyan)


A távmunka bizonyítottan segít fókuszálni a képességeid kiaknázására és az egészséged fenntartására. Sőt, a legutóbbi globális HR felmérések kimutatták azt is, hogy az otthonról dolgozók gyakran elkötelezettebbek a munka iránt, nő a teljesítményük és proaktivabbak is általánosságban.


Az Aha! szoftverfejlesztő cég például 100%-ban otthoni munkavégzés formájában foglalkoztatja az alkalmazottait. A cég már a megalakulásakor célul tűzte ki, hogy támogatja a távmunkát és elképesztő tempóban növekszik az indulás óta, amit a fenti cikk alapján is nagyrészt az otthoni munkavégzésnek tulajdonát. Az alapítók szerint így meg van a lehetőségük arra, hogy a legjobb munkaerőt vegyék fel, hiszen egyszerre kereshetnek a világ összes pontján home office-ba alkalmazottakat.

A fenti cikkek és tanulmányok alapján, íme 6 ok, hogy miért jobb neked és a cégednek is, ha engedélyezi a home office-t:


1. Fókusz


Az irodák tele vannak zavaró tényezőkkel. A melletted lévő folyamatos telefonálása, az a munkatárs akinek mindig van valami mondanivalója, az állandó meeting meghívások, amelyek helyettesíthetők lennének egy e-maillel és még számtalan más apróság, amit talán már észre sem veszel. Valószínűleg ezért van az, hogy az open office-ban dolgozó emberek, átlagban 15%-al kevésbé produktívak. A home office-ban ugyanakkor meg van a lehetőség arra, hogy úgy alakítsd ki a körülményeket, hogy azok számodra a leginkább optimálisak és legkevésbé zavaróak legyenek.


2. Egészség


Egy másik dolog, amivel az irodák a zavaró tényezőkön kívül tele vannak? Baktériumok. A lift gombtól, az ajtókilincsen át, az irodában megforduló száz és száz ember hordozta “dolgokon” keresztül egészen a konyhában található étkészletig, minden potenciális betegség forrás lehet. Nem akarunk hipochondernek tünni, de bizonyított tény, hogy az irodai dolgozók jóval nagyobb arányban lesznek betegek, mint az otthonról dolgozó társaik. Ezenkívül a korábban említett nassolás sem a legjobb társ az egészséges életmódért folytatott harcban.

3. Béke és nyugalom


Persze, minden munka stresszes, de fogadni mernénk, hogy sokkal nyugodtabb tudsz maradni az otthonodban, mint egy irodában, ahol folyton rengeteg ember van körülötted. A Minnesota egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az otthoni munkavégzés csökkenti a stressz szintet.


4. Kapcsolatok


A home office lehetőséget ad arra, hogy többet találkozz és foglalkozz a számodra fontos emberekkel. Megnézheted a gyerekeid focimeccsét, meglepheted a párodat, amikor hazaér és meglátogathatod a szüleidet valamelyik hétköznap. Nincs utazási idő a munkába és vissza, ami szintén extra erőforrásokat szabadít fel az életedben.


5. Pazarlás


Valószínűleg már most is van egy otthoni irodád, ha csak egy asztal is a konyhában, akkor is van egy helyed otthon ahova néha leülsz dolgozni. Tehát, miért érzed úgy, hogy szükséges elmenned egy másik helyre, hogy megcsináld azt, amit otthon is megtudnál tenni? Az utazás az irodába csak pazarlás. Nem csak a gázt pocséklod a kocsidban, hanem az idődet is.

6. Boldogság


Ha összefoglaljuk a fenti pontokat arra juthatunk, hogy ezek egy boldogabb élethez és egy fenntarthatóbb élethez vezethetnek. A home office szabadságot ad, közelséget a családhoz és a barátokhoz, spórolhatsz vele és mindezek mellett hatékonyabban el tudod végezni a munkádat. Ez nem csak egy munka-magánélet egyensúlyt teremt, de egy általános újfajta harmóniát, ahol tényleg élvezheted mindkettőt párhuzamosan.


Lássuk be, ezzel azért nehéz versenybe szállni a világ legjobb irodájának is. Ezért gondoljuk úgy, hogy hosszútávon egyre több és több cég fog eltolódni az otthoni munkavégzés irányába.21 megtekintés0 hozzászólás

Kommentare


bottom of page