top of page
Keresés

5 Tipp a hatékony otthoni munkavégzéshez

Rengeteg statisztika és kutatás igazolja napjainkban azt, hogy az otthoni munkavégzés pozitív hatással lehet a cég hatékonyságára és a dolgozók elégedettségére. Annak érdekében, hogy ez a valóságban is megállja a helyét fontos, hogy bizonyos alapszabályokat fektessenek le a cégek és a dolgozók egyaránt. A Homunity blogon mindkét oldallal foglalkozunk, azonban ebben a cikkben azoknak a munkavállalóknak szeretnénk segítséget nyújtani, ezért összegyűjtöttünk 5 tippet, amik óriási mértékben növelhetik a személyes hatékonyságukat.




  1. Fektesd le a saját szabályaid!

Gyakran hangzik el a mondás, hogy “a magam ura vagyok”. Ennek a pontnak a lényege nem az, hogy menj szembe a cégeddel és írd újra az általuk javasolt és elvárt normákat. Fontos azonban, hogy lefektess olyan irányelveket és szabályokat, amiket betartva hatékonyabbá teheted az otthoni munkavégzést.

Egy jó példa erre a hívások hosszának megszabása, határozd meg, hogy hány perces legyen egy-egy online találkozód és két találkozó közt hagyj 10-15 percet az e-mailjeid megválaszolására és az egyéb tevékenységekre.

A nap elején és a nap végén hagyj legalább 30-30 percet szabadon, hogy felkészülj az előtted álló munkára.

2. Légy jelen!


Pontosabban légy jelen a jelenléteddel, tudatosítsd a többiekben, hogy elérhető vagy bármikor amikor kell és, hogy valóban dolgozol. Ez elsőre külsőségnek tűnhet, ugyanakkor az otthoni munkavégzés során kiemelten fontos, hogy mind a közvetlen munkatársaid, mind a főnökeid azt érezzék, hogy legalább annyit dolgozol, mint amennyit elvárnak.

Legyen bekapcsolva a belső kommunikációra használt applikáció, legyél aktív a csapattal megosztott google sheeten és nyugodtan tegyél fel kérdéseket, akár a közös levelezésekben is.





3. Viselj cipőt!


Amilyen furán hangzik ez a tanács, legalább annyira hasznos. A legnagyobb nehézség az otthoni munkavégzés során az, hogy összefolyik a munkában vagyok és az otthon vagyok állapot. Ha korábban azt szoktad meg, hogy a munkában dolgozol és otthon pihensz, akkor ez a berögzülés nem fog egyik pillanatról a másikra megváltozni, emiatt kevésbé leszel hatékony, amikor dolgoznod kellene, de az otthon vagyok állapotban érzed magad. Ezen segthet az, ha kialakítassz olyan apró szokásokat, amik segítenek elkülöníteni a két státuszt. A cipőviselés ennek egy remek példája, mivel eddig nagy valószínűséggel a munkában hordtál cipőt, otthon pedig papucsot. Kezdj el munkaidőben cipőt hordani, majd amikor végeztél, válts vissza az otthoni viseletre.


4. Sétálj körbe!

Ahogy Nilofer Merchant javasolja a TED előadásán sétálj egyet. Amikor bejársz a munkába, akkor kénytelen vagy mozogni legalább addig míg oda-, és hazafele tartassz. Ezzel szemben az otthoni munkánál könnyen előfordulhat, hogy maximum a konyháig jutsz el a nap folyamán. Ha sok konferencia hívásod van egy nap, akkor ez remek lehetőséget biztosít arra, hogy sétálj egyet közben, akár körbe a lakásban, akár a hátsókertben vagy az erkélyen. A mozgás serkent, felélínkíti az agysejteket és ezzel a megbeszéléseid is hatékonyabbá válnak.




5. Találd meg a helyed!


Alakíts ki egy dolgozó helyszínt a lakásodban. Ha erre van lehetőséged, akkor a legjobb egy külön dolgozószoba, hiszen senki nem szeret ott felébredni, ahol utána egész nap dolgoznia kell.

Természetesen nem mindenkinek van meg a lehetősége arra, hogy egy egész szobát átalakítson erre a célra és ilyenkor érkezik el a kreativitás ideje. Használd a konyhaasztalt, különíts el egy dolgozó sarkot a szobádban egy spanyolfallal vagy menj el a legközelebbi kávézóba és töltsd ott a munkaóráid egy részét. A lényeg, hogy őrizd meg a szabadidőd és hatékonyan dolgozz, amikor dolgoznod kell.


A HomeUnity célja, hogy segítse a csapatmunka megtartást az otthoni munkavégzés időszaka alatt is. Mindemellett általános tanácsadással, trükkökkel és tippekkel is támogatja a home office-t.



11 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page