top of page
Keresés

Mi értelme a csapatépítőknek?

Bárki akit már vett részt, irodai csapatépítőn, ismerősnek vélheti a szituációt amikor nagy sóhajtozások közepette a vezető éppen próbálja ismertetni az elvégzendő feladatot. Már a klasszikus „bizalom gyakorlat” gondolata is rossz érzéssel tölti el minket. De ha az alkalmazottak utálják, a könyvek és filmek kicikizik, akkor miért szerveznek a cégek folyamatosan csapatépítő tréningeket?


A válasz: mert működnek. A csapaton belüli kötődés eredményeképpen oxytocin szabadul fel a szervezetünkben és ez a kémiai reakció szeretetérzettel és izgatottsággal árasztja el az agyunkat. Ha egy jól szervezett, működőképes csapatépítő modellt alkalmazunk akkor az alkalmazottaknak nem lesz terhes egymás társasága, ami fontos esszenciája a vállalati életnek, elvégre a hét 40 óráját együtt töltik. A vállalati kultúra az egyik legfontosabb szemponttá vált az utóbbi években ha munkahelyeket hasonlítunk össze és állások között válogatunk. Elmúltak már az idők amikor az első szembe jövő munkalehetőséget elfogadtuk és a cégnél maradtunk nyugdíjba vonulásunkig. Túl rövid az élet, hogy olyan munkahelyen dolgozz ahol nem szeretsz.


Azok a dolgozók akik azonosulni tudnak a vállalati kultúrával és elköteleződnek 87%-os valószínűséggel maradni fognak a cégnél.

Ezért is kiemelten fontos a csapat összhang megteremtése és ezért vált nagyon fontos eszközzé a csapatépítés. Annak érdekében hogy elkerüld a legfontosabb hibákat, hoztunk pár tippet amire jó ha vezetőként odafigyel az ember ha csapatépítésen gondolkozik:



1. Kezd kicsibe Senki nem akar egyből a mélyvízben úszva, nehéz feladatokat megoldani, főleg nem egy fárasztó munka nap után. A hangsúly a fokozatosságon van.

2. Mutass példát

Ne várd el senkitől, hogy előlépjen, hiszen ez ismeretlen terep a számukra. Legyél te a példamutató.

3. Szakadj el az irodától

A környezetváltozás hangulatváltozást is hoz. Lépjetek ki az iroda falain és menjetek egy közeli vendéglátóegységbe vagy csak egyszerűen a természetbe.

4. Töltsd meg tartalommal

Legyen egy közös cél amit el akartok érni, akár vállalati akár társadalmi oldalon. Legyen az nonprofit szervezeteknek segítségnyújtás, vagy közös futóverseny részvétel egy nemes célért, ezek mind olyan célok amikkel a csapat összes tagja tud azonosulni.

5. És a legfontosabb: alaposan tervezd meg előre vagy fordulj profikhoz segítségét

A legtöbb csapatépítés sikertelensége annak köszönhető, hogy nem felkészült a vezető a játékok, programok levezénylésére és ezért mindenkinek az a cikk elején is említett kínos érzés marad meg a fejében. Ezért fontos, hogy tervezz előre és gyakorolj mielőtt belevágsz. Ha azonban nem akarsz rizikót vállalni, keress meg minket és szívesen segítünk átvészelni a vírus okozta nehéz időszakot egy profi, szórakoztató, könnyed online csapatépítővel.





21 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page