top of page
Keresés

Hogyan dolgozz otthonról?


Google, Microsoft, Twitter, Apple, Amazon és a Spotifiy. Ezek a vállalatok mind jelentős szereplői a piacnak és egy másik közös jellemzőjük, hogy az elmúlt hónapokban mindannyian kötelező home office-t írtak elő a munkavállalóik számára.


Racionális azt feltételezni, hogy ez vár mindannyiunkra és az elmúlt hónapok alapján sokunknak már ma is ez a valóság. A WHO még tavasszal bejelentette, hogy a Koronavírus elérte a világjárvány szintet és a magyar kormány is ennek megfelelően egyre szigorúbb intézkedéseket vezet be. Mivel határozatlan időre hirdették meg a szükségállapotot, ezért érdemes a legrosszabb szenárióra is felkészülnünk és úgy alakítani az itthoni munkavégzés feltételeit, hogy azok hosszútávon is elviselhetők, sőt a lehetőségekhez mérten kellemesek legyenek.





A home office, amellett, hogy sokaknak régi vágya, rengeteg nehézséggel járhat. Az alábbi cikkben olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyek mindenkinek hasznosak lehetnek, aki szeretné elkerülni a távmunka okozta magányt, hatékonyságromlást és az ezekből származó stresszt.



Pörgesd fel a kommunikációd


Ha éppen nincs világjárvány, ami mindent összezavarna a körülöttünk lévő világban, a csapattal és a főnökkel való kommunikáció, akkor is nagy kihívást jelenthet mindannyiunk számára távmunka esetén.


Barbara Larson a Bostoni Northeastern Egyetem professzora, aki régóta foglalkozik az otthoni munkavégzés és a hozzá kapcsolódó jelenségek kutatásával, a következő megállapítást tette: “ Elengedhetetlen, hogy teljesen letisztult célok és elvárások legyenek meghatározva a távolsági kommunikációban, ha ehhez arra van szükség akkor kérdezd meg Te a menedzsered, hogy tudnátok-e tartani egy-egy 10 perces hívást a nap elején és végén”.

Fontos tehát, hogy proaktív légy és addig ne állj meg, ameddig teljesen komfortos nem vagy a körülmények között. Az otthoni munkavégzés legkönnyebben a kommunikációs asszimetrián csúszhat el, így ezt érdemes megelőzni.




Nagyon kevés menedzser kényszerült rá korábban, hogy teljes csapatokat irányítson távolról, így mindenképp megjelennek majd új kihívások és megoldandó problémák. Amivel előzetesen lehet ezeknek a problémáknak a hatását és a valószínűségét csökkenteni az az, ha felszerelkezünk a megfelelő eszközarzenállal.



2019-ben készült el a Buffer ügynökség riportja, amelyben 2.500 távmunkát végző dolgozóval készített interjúk azt mutatták, hogy a kialakuló magány a legnagyobb nehézség az otthoni munkavégzés esetén. A magány pedig csökkenti a produktivitást és a motiváltságot. Ezt csökkentheted azzal, hogy a munkatársaiddal nem csak telefonon vagy írásban, hanem vizuális megjelenítést lehetővé tevő eszközökön keresztül is kommunikálsz. Erre tökéletesen alkalmas a Skype vagy a Zoom.



Kezeld úgy, mintha munkában lennél


Ez a pont mindig felmerül, amikor arról kérdeznek, hogy hogyan lehet hatékonyabbá tenni az otthoni munkavégzést. Attól, hogy megvan a lehetőséged arra, hogy egész nap pizsamában legyél, ez még nem jelenti azt, hogy abban is kell lenned. Öltözz fel, vegyél akár cipőt is és érezd úgy, hogy tényleg munkában vagy.


Szerezz be minden eszközt amire szükséged lehet ahhoz, hogy a “hivatalos” munkakörnyezeted megszülethessen. Legyen az egy flipchart, dupla monitor vagy vezetéknélküli egér, a lényeg, hogy hivatalossá tegye a légkört és ezzel segítsen a produktivitásod növekedésében.


A FlexJobs 7.000 munkavállalót interjúvolt meg, akiknek a 65%-a azt állította, hogy akkor tud igazán hatékonyan dolgozni otthonról, ha minél kevésbé zavarják meg és az erre a célra elszeparált térben tartózkodhat.





Kerüld az elszigeteltséget


Kommunikálhatunk akármilyen hatékonyan és lehet a cégünk vezetése a legteljeskörűbben felkészült a távmunkára, jelenleg olyan extrém körülmények között kell ezt átélnünk, hogy valódi kihívásokkal kell szembenéznünk.


2020 elején az Egyesült Királyság lakosságának mindössze 5%-a állította magáról, hogy full-time home officeba dolgozna. Ez azt jelenti, hogy ha a jelenlegi helyzet nem változik, akkor a dolgozók 95%-a egy teljesen új helyzetben találja magát. Fontos azt is kiemelni, hogy akik néha otthon maradnak egy napot vagy önként home office-t szoktak vállalni azok sincsenek sokkal könnyebb helyzetben. A két jelenség kicsit olyan mintha lemennénk a parkba egy könnyed vasárnap esti futásra vagy felkészülés nélkül kellene lefutnunk egy maratont.


Azt javasoljuk, hogy próbáljátok fenntartani online formában a szociális kapcsolatokat, amennyire ez lehetséges. Ez jelenthet egy online pizzapartyt skypeon keresztül vagy közös honfoglalózást munkaidő után. A lényeg, hogy amennyire lehet legyetek kapcsolatba más emberekkel és próbáljátok megosztani a nehézségeket, ötleteket és az elmúlt napok problémáit. Erre jópár tippet és ötletet találhattok a Homeunity.hu blogcikkei között.


Tartsd fent a lelkesedést


Félreértés ne essék nehéz helyzetben vagyunk. A világjárvány szó minden weboldalon, a pánik a boltokban, hogy ki szerzi meg az utolsó wc papírt és a magánéleti nehézségek, amik a bezártságból fakadnak, mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ügyféltől érkező e-mailek a fontossági listánk nem túl előkelő helyére szoruljanak.


De minél több erőfeszítést teszünk annak érdekében, hogy fenntartsuk a munkamorálunkat és legalább a körülményekhez képest “normálisan” működjenek a dolgok ezen a területen, annál nagyobb az esélye annak, hogy nem fogjuk elszigetelve érezni magunkat.





15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page