top of page
Keresés

Hogyan változtatja meg a világot a Home Office?

Az elmúlt hetekben a Facebook, Twitter és Spotify, egyaránt bejelentette, hogy engedélyezik a munkavállalóknak az otthoni munkavégzést határozatlan ideig. Más vállalati óriások, mint a Morgan Stanley, Mondelez és a Barclays szintén erősen fontolgatják, hogy hasonló útra lépnek.

Képzeljünk el egy világot, ahol az otthoni munkavégzés az új norma. Mik lennének a másod- és harmadlagos hatásai ennek?




Az köztudott, hogy az információ korában a legnagyobb városok a földön túlnépesedtek és tömöttek, a lakáspiac pedig túlárazott.

Az olyan városokban, mint San Francisco, Sao Paulo, London és Shanghai soha nem látott mértékben megemelkedtek a lakásbérleti díjak, míg az ország többi részén alacsonyan maradtak és a munkáltatók kétségbeesetten küzdenek vidéken, hogy megtartsák vagy legalább odavonzzák a munkavállalókat. Ez a vidék/nagyváros különbség egy globális probléma és még sehol nem találták meg rá a megoldást.


De abban az esetben, ha az ország, sőt a világ bármely pontjáról dolgozhatsz, miért bérelnél havi $3000/hónapért egy 10 négyzetméteres egérlyukat Londonban, ha ugyanennyiért egy kétemeletes, kertes/medencés házban is élhetsz pár száz kilométerrel arrébb? Vagy miért töltenél napi 2 órát a dugóban zötykölődéssel vagy a tömegközlekedésen összepréselődve idegen emberekkel, amikor ugyanazt az időt eltöltheted a családoddal vagy barátaiddal egy csendesebb és szebb helyen.




Az otthoni munkavégzés talán elhozhatja azt a demográfiai normalizálást, amivel a politikai döntéshozók évtizedek óta próbálnak megbirkózni. Talán láthatunk egy régóta várt gazdasági és szociológiai kiegyenlítődést a közepes- és kis városok, valamint a globalizáció szülte “városállamok”/agglomerációk között.


Egy másik lehetséges oldala az érmének: a kulturális és mindennapi élete a városoknak gyökeresen átalakulhat. Egészen eddig a városok mind kulturális, mind logisztikai szempontból a fő iparágak központjai köré épültek. Ahol létrejött egy-egy nagyobb vállati központ oda rövid időn belül beférkőztek az ebből profitálni igyekvő szolgáltatások is.

Ha elvesszük az egyenletből ezt az alkotó elemet, akkor szerintem, az eddig a gazdaság által formált és arra épülő városok átalakulnak és sokkal egyedibb arculatuk fog kialakulni. Nem pénzügyi központok lesznek, hanem valóban a sport, kultúra és a hobbik veszik át a főszerepet, tehát minden ami az embereket vonzhatja. A bankároknak és ügyvédeknek nem kell majd a belvárosban lakni csak azért mert ott az iroda központ. Mindenki olyan városrészre költözhet, ami a személyiségéhez leginkább passzol. Aki a hegyekben szeretne lakni az a hegyekbe, akit pedig inkább a vízpart vonz az a vízpartra.


Ezt a gondolatmenetet folytatva, a globalizációs folymaatok megváltozására is számítani lehet. Jelenleg minden nagyváros hasonló felépítéssel bír, ugyanolyan üzletek és éttermek vannak. Az egyedivé válás során ezeknek a típusa is megváltozhat és jobban alkalmazkodhat a város stílusához.




Akárhogy is nézzük a Home Office valószínűleg több szempontból is pozitív változást hozhat az emberek életébe.


  • Jó a dolgozóknak (nem kell ingázniuk, jobban érvényesülnek a preferenciáik)

  • Jó a cégeknek (alacsonyabb fenntartási, működési költségek)

  • És valószínűleg jó az egész világnak

15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page