top of page
Keresés

Közösségépítés az online térben

Ebben a cikkben, most nem a csapat, hanem a közösségépítés témakörében adunk néhány tippet, amivel javíthatjátok az összhangot. Sokan elfelejtik, hogy a távmunka legnagyobb hátránya épp az, ami a hétköznapi, irodai munkavégzés során a legzavaróbb tud lenni.

Az állandó nyüzsgés, a pletykálás az asztalszomszéddal és a közös hülyéskedés ebédszünetben. Fontos, hogy ezeket is megpróbáljuk legalább felidézni az online térben, mert a dolgozói morál és ezáltal a hatékonyság szempontjából egyaránt kulcsfontosságú tényezők.



1. Online Táncpárbaj


Az egyik leggyorsabb és legkönnyebb csapatépítő a Virtuális Táncpárbaj. Beépíthető úgyis az online beszélgetésbe, mint egy önálló esemény. De használható rövid 1-2 perces intermezzó formájában is.

Nem kell, hogy profi táncos legyél, csak indítsd el a zenét és mozogj az ütemre. A tánc segít majd megszüntetni a kínos csendet, feltölti energiával a beszélgetést és szórakoztatóvá teszi a csapatépítést, miközben mindenki levetközi a gátlásokat.

Néhány ötlet, amivel jól lehet kezdeni a táncpartyt:

  • Taylor Swift – Shake it Off

  • Rihanna – Work

  • Kenny Loggins – Footloose

  • Whitney Houston – I Wanna Dance with Somebody

  • The Beatles – Twist and Shout


2. Virtuális könyvklubb


Könyvmolyok előnyben! A virtuális könyv klubb egy remek lehetőséget ad arra, hogy a hasonló gondolkodásmódú emberek találkozzanak vagy közelebb kerüljenek egymáshoz.

A szabályok ugyanazok, mint egy klasszikus könyvklubban. A csapat tagjai kapnak egy olvasmányt (cikket, könyvet stb.) aztán a csapatépítő elején átbeszélik az érzéseiket és gondolataikat a művel kapcsolatban. Érdemes olyan olvasmányokat keresni, amik megosztóak és kellően izgalmasak ahoz, hogy mélyebb érzelmeket keltsenek a résztvevőkben.

Az első körben ajánlott egy rövidebb olvasmányt választani és az alapján eldönteni, hogy mennyire működik ez a játék/aktivitás a csapatnál. Ha sikeres ez az alkalom, akkor jöhet a mélyvíz. Ezen a listán bőven találtok olvasmányokat az első száz találkozóra.




52. Live Remote Coworking


A távmunkát sokféleképp lehet értelmezni. Ülhet mindenki a gépe előtt az otthonába, vagy coworking irodában valahol a világ másik felén vagy a kertben egy limonádét szürcsölve biztonságos távolságban a laptopjától.


Egy érdekes kísérlet lehet az élő közös távmunka (vagy Live Remote Coworking, mert angolul azért jobban hangzik :) ).

Csináljatok egy csatornát a slack-en #coworking név alatt. Az első ember, aki ébren van reggel elindítja a videóhívást és bárki csatlakozhat a nap folyamán. Nincs kötelező program, nincs erőltetett beszélgetés, csak mintha az irodában ülnétek a munka mellett tudtok itt is egymáshoz szólni. Eleinte fura lehet, de ha ráéreztek nagyon sokat javíthat a közérzeten és az általános morálon.




21 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page