top of page
Keresés

Visszatérés a munkába - mintha mi se történt volna?

Sokaknak (köztük nekünk is) a home office álomnak tűnt egy évvel ezelőtt, vágyott de el nem érhető munkaforma volt sokak számára. Erre szokták azt mondani a nagyszüleink, hogy "vigyázz mit kívánsz", olyan ízelítőt kaptunk az otthoni munkavégzésből, amire az előbb említett álmunkban sem számítottuk. Vannak, akik csak pár hónapja, de vannak olyanok is, akik lassan tényleg egy éve otthonról húzzák az igát. Két hónapja él az este nyolcas kijárási tilalom, bezártak a szórakozóhelyek, a mozik, a kávézók és gyakorlatilag minden olyan hely, ami kikapcsolódást jelentett az emberek számára az otthon határain kívül. Bíztunk benne, hogy a 2021-es év varázsütés szerű változást hoz és bár ez nem történt meg, mégis vannak bíztató jelek és reméljük, hogy néhány héten-hónapon belül elkezdhet újra forogni az élet jól megszokott kereke. Ebben a cikkben arról írunk röviden, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie a visszatérő munkavállalóknak és vezetőiknek. Megoldást is kínálunk erre a problémára legújabb Recharged modulunkon keresztül.




Idő és energiamenedszment


Az otthoni munkavégzés egyik vitathatlan előnye, hogy sokkal inkább a saját tempónkban csinálhatjuk a dolgokat. Nem kell ébredés után kapkodva öltözködni és a kapkodva, félig megkent kenyeret majszolva pattani be a kocsiba vagy fel a BKV-ra, hogy elérjük a reggeli kezdést. Kényelmesebben, nyugodtabban készülődhetünk, akár el is dőlhetünk napközben egy 20 perces "power nap" erejéig, ha úgy érezzük szükségünk van egy gyors újratöltésre.

Azonban az ember hajlamason gyorsan elfelejteni a pörgést és még gyorsabban megszokni a kényelmet. A hosszú pihenő időszakok (karácsonyi szünet vagy egy hosszabb nyaralás) utánn is hajlamosak vagyunk úgy visszatérni a munkába, hogy szokatlannak érezzük a nyüzsgést körülöttünk, kapkodósabban indul a nap és később ér véget. Ezek a körülmények mindenképp csökkentik az energiaszintünket, felborítják a "megszokott" menetrendet és csökkentik a hatékonyságot.

Vezetőként és dolgozóként egyaránt fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a nehézségekkel és amennyire lehet próbáljuk rugalmasan kezelni az első pár hetet. Ebben az időszakban fontos, hogy ne legyünk túl szigorúak sem a munkavállalóinkkal, sem pedig magunkkal szemben. A Recharged modulunk idő és energiamenedzsment szekciója leginkább a jelenlegi helyzetben hasznos, segít felrázni magad, ha otthonról dolgozol, ugyanakkor felkészít a közelgő visszatérésre is.



Nehéz döntések kommunikációja


A konfrontálódás mindig nehéz. Nehezen elkerülhető a személyeskedés, az oda nem illő nehézségek felemlegetése és elzárkózás az esetlegesen jóindulatú kritikától. Sajnos a mostani időszakban rengeteg nehéz döntést kell meghozni az üzleti szféra tagjainak. A munkába való visszatérés formája, megszorítások, a meghosszabbított otthoni munkavégzés és még sorolhatnánk...

Fontos, hogy ha teljesítmény problémákat tapasztalunk a csapaton vagy a cégen belül, akkor a megfelelő formában, a megfelelő módszerekkel jelezzünk vissza és sarkaljuk őket jobb munkára. Ha pedig elkerülhetetlen egy negatív hír közlése, akkor azt is a megfelelő köntösbe terítve tegyük.


Motiváció és perspektíva


Aki az elmúlt hónapokban egy panel lakás falai közül dolgozta le a legalább negyven órás munkahetet (mint ennek a cikknek az írója is), az jól tudja, hogy legyen bármilyen lelkesítő és kihívásokkal teli a munkaköre, a motiváltság megtartása nehéz, növelése pedig szinte lehetetlen feladat. Nem szeretnénk századjára is a motiváció erejét magasztalni, de igazából ez az üzemanyag, amely a cégek motorját hajtja így veszélyes, ha hagyjuk kifogyni.

Fontos, hogy fenntartsuk, felélénkítsük a dolgozók motivációját, még azelőtt, hogy visszatérne a csapat az irodába. Ennek a legjobb módja...dobpergés....a törődés. Gondolom a legtöbb olvasó arra számított, hogy valami sokkal materiálisabb fogalom szerepel majd a mondat végén. Természetesen fontos a méltányos díjazás, a kafetéria, a rugalmasság és így tovább, azonban a mostani helyzetben vitán felül a törődés a legfontosabb dolog, amivel egy vezető megajándékozhatja a dolgozóit.

Az emberek feszültek, szoronganak, félnek és elegük van a világ mostani helyzetéből. Ha ezen felül azt érzik, hogy még a főnök is ideges, türelmetlen és követelező akkor az csak az ellenkező hatást éri el (máskor is, de most hatványozottan). Vezetőként fontos, hogy időt szánjunk a munkavállalókra, akár egy rövid hívás vagy online meeting formájában, ahol 15 percben elmondhatják, hogy érzik magukat és mik nehezítik a munkájukat jelenleg. Ha pedig a kedves olvasó a másik oldalon áll, akkor ne féljen kezdeményezni ezeket a beszélgetéseket a főnökénél. Az online térben egy valami segíthet összetartani a csapatokat, az INTERAKCIÓ.



A HomeUnity legfőbb célja, hogy erre az interakcióra platformot és lehetőséget teremtsen. Játékok, tréningek, közös sportolás az online felületeken keresztül vagy csak egy rövid kávészünet, ahova becsatlakozik a csapat minden tagja és kipanaszkodják magukat egy hétre. Ezek az apró dolgok hatalmas előrelendülést hozhatnak és nagy hiba elszalasztani őket.


10 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page