top of page
Keresés

Online Kávészünet - Kis lépés, nagy hatással

"Az éj sötét és tele van iszonyattal"legalábbis a Trónok Harcában ezt mondták. Jelenleg már egy hete tart az eddigi legszigorúbb intézkedés a teljes kijárási tilalom este 8 óra után. A cégek jelentős része már home office módra kapcsolt és gyakorlatilag minden hely bezárt vagy csak elviteles formában üzemel. Nem túl bíztató kilátások ugye? A szociális kapcsolatok az online térre korlátozódtak és sokak esetében azon belül is az e-mailes vagy messengeres kommunikáció szintjén rekednek meg. A HomeUnity-vel nem csak nagy volumenü programokkal igyekszünk segíteni a cégek és dolgozóik számára ezt az időszakot, de folyamatosan keresünk tippeket és aktivitásokat, amelyekkel saját maguk is javíthatnak a helyzeten. Az Online Kávészünet az egyik kedvenc aktivitásunk ezek közül.



Hogyan működik?


A program nagyon egyszerű, itthon mégis kevés cég "használja". Heti egy alkalommal kitűztök egy időpontot, amikor mindenki elkészíti otthon a kedvenc forró italát vagy smoothieját, ki mit szeretne. Ez lehet a nap elején közepén vagy akár a végén is. A lényeg, hogy mindenki a kamera előtt üljön egy pohárral a kezében. Ez adja meg az esemény rituálés jellegét, ami segít elindítani a "flow-t". Ezt követően beszélgethettek kötetlenül, ha olyan csapatról van szó, ahol megvan a dinamika, de akár minden alkalommal kijelölhettek előre egy-egy témát. Ez utóbbi eshetőségre összegyűjtöttünk néhány tippet/javaslatot.


Témák


- Az elmúlt hét legrandomabb/legidegesítőbb eseménye

- Ezt csinálom majd a Covid után (utazás, buli, edzés stb.)

- Karácsonyi tervek

- Mindennapi rutin (kinek mivel telnek a bezártság napjai)

- Meghiusult tervek (ezt csináltam volna idén)

- Sorozatok, amiket elkezdtem

- Mi az első emléked?

- Milyen lenne a világ édességek nélkül?

- Csatlakoznál egy Mars expedícióra, ha tudod, hogy nincs visszaút?

- Ha visszautazhatnál egy adott napra az idei évből melyik lenne az?


A lényeg, hogy elinduljon a beszélgetés valamilyen irányba és kicsit oldódjon a helyzet miatt általánosan feszült hangulat. Az Online Kávészünet azt a helyzetet helyettesíti, amikor a kollégákkal a reggeli kávé vagy az ebéd mellett kicsit kiszakadva a munka mókuskerekéből átbeszélitek az élet minden éppen eszetekbe ötlő rezdülését.


Meditáló zárás


A kávészünet végén tartsatok egy 3 - 5 perces meditációt, amit mindig más vezet le a társaságból. Ez segít összehangolni a csapatot, az első pár próbálkozás valószínűleg vicces szituációkat is szül majd, de egy kötődést mindenképp kialakít a tagok közt. Ha senki nem szeretné levezetni az alkalmakat, akkor rakjátok be ezt az 5 perces irányított meditációt a Youtube-ról és hajrá!



A Fake Podcast


Ha már minden témát kibeszéltetek és egy kis változatosságra vágytok, akkor a Fake Podcast egy remek lehetőséget teremt erre. Ebben a verzióban az egyik munkatárs az interjúztató a másik pedig az interjúztatott szerepkörében jelenik meg a kávészüneten, a többiek megfigyelők, de a 10 perces beszélgetés végén ők is kérdezhetnek. Készíthettek interjút a "valódi" személlyel, de ki is találhattok magatoknak karaktereket, akiket, mint sztárokat interjúztat meg a kérdező. Az adásokat rögzítve év végére egy vicces kis Podcast arzenál gyűlik majd össze, amit szórakoztató lesz visszahallgatni.


A sort még sokáig lehetne folytatni hasonló játékokkal és fogjuk is, azonban a lényeg, hogy legyetek proaktívak és tartsátok a kapcsolatot a többiekkel. Az elzárkózás, elhidegülés a csapattol hosszú távon káros egyéni és céges szinten nézve is. Az Online Kávészünet és a korábbi cikkeinkben felsorolt aktivitások mind remek alternatívát jelentenek ehhez.



40 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page