top of page
Keresés

Hogyan kerüljük el a “vissza az iskolába” időszakkal járó kiégést a távmunka során?


A szeptember 1.-i visszatérés az iskolába régen azt jelentette a szülők számára, hogy a szülők izgatottan nézték a gyermekeit, ahogy ismét tanulni kezdenek. A gyerekek pedig izgatottan várták, hogy találkozzanak a régen látott barátokkal (és kevésbé izgatottan, hogy újra házifeladatot kelljen gyártaniuk.


Ebben az évben ez a visszatérés egy kicsit más mint a megszokott és talán egy kicsit még stresszesebb is. Mindenkiben ott van a bizonytalanság és a fusztráció. Nehéz magunkat beleélni abba, hogy idén zavartalan lehet a tanév. Azonban erre a feszültségre mind a szülők, mind a tanárok számára van megoldás, amivel csökkenthetik a feszültséget.





Sokaknál a kiégés és a feszültség már csak egy rossz emlék, ami megmaradt néhány hónappal ezelőttről. Mára rengetegen visszatérhettek a régihez hasonló kerékvágásba. Másoknak viszont még épp most kezdődik a nehéz időszak. Félelem az új variánstól, feszültség a családdal a home office miatt, döntés a vakcinák közt és a gyerekek visszaküldése a több száz másik gyerek közé.


Mire van szükség, hogy túléljük ezt az időszakot?


Mindannyian sokat tanultunk az elmúlt másfél évben. Magunkról, a családunkról, arról ahogy dolgozunk és arról, hogy mi a saját fejlődési módszerünk. Itt az ideje, hogy ezen tanulságok közül néhányat átültessünk a gyakorlatba. Itt az ideje, hogy figyelmet szenteljünk a mentálhigiéniánknak, a növekvő feszültségnek, koncentrációs problémáknak, szorongásnak vagy bármilyen más érzékelhető negatív változásnak. Különösen az épp aktuális pandémiával kapcsolatos hírekhez köthetően.


A dolgozók számára fontos, hogy lehetőségük legyen elszakadni néhány napra a munkahelytől, mert az egy lépésben történő visszatérés komoly traumát jelenthet számukra.

Azoknak akik továbbra is otthonról folytatják a munkát az elsődleges, hogy meghúzzák a határokat a munkaidő és a magánélet között. Függetlenül attól, hogy 9-től 5-ig vagy 7-től 3-ig vagy bármilyen más beosztásban dolgozol, lennie kell egy fix munkaidő és fix pihenő/magánidő határnak.






A munkaadók is segíthetik a dolgozókat ilyen téren, kijelölhetnek “meeting mentes” napokat, amikor tilos vidóemeetinget tartani, hogy csökkentsék a felesleges megbeszélések számát vagy maximálhatják az egy nap tartható meetingeket.


Angliában és Németországban bevett szokássá vált az elmúlt évben, hogy a munkavállalók kivehetnek betegszabadságot ha mentális problémát éreznek magukon. Továbbá rugalmasabbak velük a munkaidő tekintetében és tisztelik a családi/magánéleti kötelékeiket. Az ilyen és ehhez hasonló munkahelyi kultúra kialakítása nagyon fontos és nagy hatással bírhat.


Újítsd meg a napod


Nem elég azt mondani, hogy “most magamra szánok egy napot”. Gyakorolnod kell, hogy hogy tudsz úgy eltölteni időt, hogy annak tényleg hatása van a közérzetedre és hosszútávú javulást is hozhat benne.


  • Iktass be mindennap valami szórakoztató programot: Csinálj valamit, amit szeretsz, valamit ami csak érted van. Eleveníts fel egy régi hobbit, dolgozz a kertben vagy tanulj meg valami újat. Illeszd be ezt a napi rutinodba és figyeld a változásokat.


  • Fókuszálj a teljesítményedre: ahelyett, hogy azt néznéd mi nem sikerült vagy mi az amit még meg kell csinálnod. Gyűjtsd össze az összes dolgot, amit elértél az adott napon, héten vagy hónapban és készíts belőlük listát. Ünnepeld meg a győzelmeidet, a legkissebbeket is, mert ezek segítenek pozitív energiával feltölteni.


  • Írd össze a céljaid: Használd a SMART rendszert, határozz meg célokat, amik Konkrétak (Specific), Mérhetők (Measurable), Megvalósíthatók (Attainable), Realisztikus (Realistic) és Időszerűek (Timely). Nehéz értékelni az elért sikereket, amikor úgy érzed, hogy túl sok minden történik egyszerre. Ilyenkor gyakran elvész a sikerélmény, ezért fontos, hogy legyen egy rendszerűnk, ami segít objektívan látni.






Ne hagyd, hogy a visszatéréssel járó stressz kizökkentsen


Remélhetőleg az, hogy a gyerekeid visszatérnek az iskolába több szabadidőt ad neked is arra, hogy magaddal foglalkozz, fejlődj, tanulj, csökkenjen a mindennapi stressz. Ugyanakkor az új stressz források megjelenése miatt fontos, hogy legyen egy tervetek az adott helyzet kezelésére és a egy back up terv se árt. Először is legyél benne biztos, hogy a legfontosabb kérdésekben az egész család azonos oldalon áll (maszkviselés, részvétel az iskolai órákon, oltásprogram stb.). Azután közösen beszéljétek át, hogy mi történik majd, ha negatív események történnek (visszaáll a távoktatás, valaki elkapja a vírust stb.). Ha van egy konkrét cselekvési tervetek az ilyen helyzetekre az már önmagában nyugtatólag hat.


Ha szeretnél segíteni a csapatodnak feltöltődni akkor keress minket nyugodtan online és offline csapatépítők kapcsán egyaránt.



5 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page