top of page
Keresés

Váratlan fellendülés az online csapatépítő piacon


2020 végén és 2021 elején összesen több, mint 150 online csapatépítő alkalmat tartottunk meg. Azt hittük, hogy ez egy soha meg nem ismétlődő jelenség, a legsötétebb járványidőszakban voltunk és úgy is készültünk, hogy nyáron és idén ősszel a töredéke lesz az érdeklődés a fent leírt mennyiségnek. Ezzel szemben az elmúlt napokban ismét fellángolt egy, a tavalyinál is nagyobb érdeklődés az online események iránt. Ebben a cikkben ennek a körülményeit és a várható hatásait vizsgáljuk.





Az Online csapatépítés okai


A HomeUnity esetében az online csapatépítést a Covid és a vele járó bezártság, kötelező home office hívta életre. Az első 10-15 alkalom után vált világossá, hogy van a cégeknek egy csoportja, aki már a Covid előtt is keresett ilyen lehetőségeket, csak éppen nem sok volt a piacon. Tehát osszuk két vagy inkább három csoportba a cégeket az online csapatépítő piac megértéséhez.


  1. csoport - Covid miatt Home Office-ba kényszerültek -» Kötelező HO cégek

  2. csoport - alapvetően is nagyrészt távmunkában tevékenykedő cégek -» Fakultatív HO cégek

  3. csoport - Nemzetközi vállalatok


Az 1. csoport esetében lépett fel az az igény, amire mi reagáltunk a HomeUnityval. Rájöttek a vezetők, hogy az emberek számára a Home Office és a kollégáktól (és mindenki mástól) való folyamatos elzártság negatívan hat a teljesítményre és a morálra. Ezért alternatívákat kerestek, hogy megkönnyítsék a helyzetet. A legtöbben eleinte saját eseményekkel próbálkoztak, azonban ezek hamar elfáradtak és arra a megállapításra jutottak, hogy a dolgozók komolyabban veszik az alkalmakat, ha külsős szervező van. Jobban odafigyelnek a moderátorra, kipróbált eseményeken vesznek részt így kisebb az esély arra, hogy ne sikerüljön jól az esemény.

Az ebbe a kategóriába tartozó cégeknek tavaly főleg olyan programokat hoztunk, amelyek szórakoztatóak és attól függetlenül, hogy elrejtettünk bennük olyan gyakorlatokat, amik javítják a csapatmunkát és az egyéni képességeket is, a fő céljuk a kikapcsolódás volt. Ezért a legnépszerűbb programok itt az online szabadulószobák, kvíz nightok és koktél keverők voltak. A csapatok hozzáállása és játékstílusa nagyon eltérő volt. Voltak, akik már rutinosan mozogtak az online térben, míg másoknak az egyik első alkalom volt, hogy céges szinten ekkora volumenben találkoztak online. Viszont mindenki lelkesen és találékonyan vette az akadályokat.




A 2. csoport esetében már megszokott volt az online meetingek dinamikája, így hamarabb bele is rázódtak az online csapatépítő játékokba. Többször érkezett pozitív visszajelzésként az ide tartozó cégektől, hogy évek óta dolgoznak távmunkában a dolgozóik, de eddig sose gondoltak az ilyenforma összerázóra, tehát gyakorlatilag egy látens igényre tapintottunk rá.


A 3. csoport cégei, akiknek az esélyük sincs meg a fizikai csapatépítésre (kevés cég engedheti meg magának, hogy a határon túli utazás költségeit állja az összes dolgozója számára), voltak talán a leginkább lelkesek. Itt a többnyelvű angol és német moduljaink egyaránt népszerűek voltak és sok pozitív visszajelzés érkezett rájuk.


Az elmúlt időszakban főleg az utóbbi két csoport cégeivel találkozhattunk az online játékmezőn. A November és a December azonban úgy tűnik az 1. csoport csapataival lesz tele.





Mi várható? Mi változott?


Jelenleg elmondható, hogy nincs jogi korlátja annak, hogy a cégek csapatépítőket, karácsonyi ünnepségeket rendezzenek. Az elmúlt időszakban sok olyan partnerünk volt, akik nyár végén - ősz elején értek is ezzel a lehetőséggel és ellátogattak egy 2-3 napos összerázódásra. Azonban egyre inkább érezzük a bizonytalanságot a levegőben. Senki nem szeretné, ha a hónapokig tartó előkészületek egy karácsonyi bulira semmibe vesznének egy hirtelen jogi szigorítás miatt. Így egyre többen választják a biztonságos utat és fordulnak hozzánk.




Az érme másik oldala, hogy bár nagyon régi emléknek tűnhet, idén tavasszal még kijárási tilalom és bezártság volt a mindennapjaink velejárója. Az emberek mögött egy nagyon megterhelő másfél év áll és év végére, bizony mindenki elfárad. Sok megkeresést kapunk, ahol ez a visszajelzés érkezik, hogy amellett, hogy lesz karácsonyi buli vagy volt csapatépítés pár hónappal ezelőtt, szeretnék valahogy még év vége előtt felrázni a csapatot.

Arra vonatkozóan, hogy mi fog történni a következő két hónapban szigorítások terén, nem szeretnénk jóslatokba bocsátkozni. Így, miközben reméljük a legjobbakat, folyamatosan bővítjük a palettánkat, hogy a régi és új partnereknek bőven legyen miből válogatni.

Idén már elérhető a Borok csatája, a Kreatív Koszorúkészítés és a bővített Online Karácsony programjaink. Az Online szabadulószobák pedig bővültek és a Money Heist és Squid Game tematikával együtt, már közel 10 féle opcióból választhatnak az érdeklődők.

Ha jobban szeretik a kézzelfogható programokat, akkor szívesen ajánljuk a Koktél Keverők vagy a Mate Matiné jól bevált moduljainkat, a Borok csatája és a Kreatív Koszorúkészítés mellett.




17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page